نقشه کشی چیست؟

نقشه کشی چیست؟

گروه سرمایه گذاری ساختمانی شهر تمدن


از زمانی که انسان پا بر زمین گذاشت نیاز به سرپناه داشت. به همین دلیل برای ساخت سرپناه و خانه، نقشه کشی حائز اهمیت شد.
حتی بناهای با ارزشی که از دوران های دور برجای مانده است، مانند اهرام جیزه نیز بر اساس نقشه کشی و اصول سازه ای پیشرفته بوده اند که به صورت ترسیم شده بر روی لوح ها و گل‌نبشته ها بوده اند.
پس نقشه کشی علمی است که به درازای تاریخ قدمت داشته است. کتاب” هندسه ی ترسیمی” نوشته ی گاسپارد مونژ، مهندس فرانسوی به عنوان پایه و اساس نقشه کشی قرار گرفت.
این کار در عصر جدید بر پایه ی علوم ریاضی انجام می شود. افراد فنی به زبان نقشه با یکدیگر ارتباط میگیرند و به همین دلیل باید تمام رموز کشیدن نقشه را از بر باشند

مقدمه
توضیحات کلی درمورد رشته نقشه کشی
-معرفی رشته نقشه کشی معماری
نقشه کشی معماری یعنی رویاپردازی. یعنی اینکه تو بتوانی رویاهای بزرگ را در ذهنت به شکل نقشه تصور کنی و روی کاغذ پیاده کنی.کار طراحان ، انجام طراحی های لازم برای یک نما و یا ساختمان و  نقشه کشی های لازم اونه. کارگران از این طرح ها و نقشه ها برای ساخت بنای اصلی استفاده می کنند. طرحی که اونها میزنند  شامل اجزای مخصوصیه که باید  اندازه گذاری ها، مصالح مختلف و دستورالعمل های خاص را مشخص کنه . طراحان با استفاده از ریاضیات و مهارت های مهندسی خودشون این اعداد و ارقام رو وارد طرح میکنند. اگه شما قصد دارید که ایده هایی که توی ذهنتون هست رو به تصویر بکشید، تمام روز کاریتون رو پشت کامپیوتر و میز طراحی بگذرونید، اندازه گیری های دقیق کنید، به انجام کار تیمی و کار با جزئیات زیاد مشغول بشید، این کار برای شما کار مناسبیه.

نقشه کشی ساختمان هم در زمینه صنعت و در گروه های معماری و ساختمان قرار دارد، باید به این رشته در درجه اول علاقه کافی داشته باشید سپس باید توانایی بالایی در قدرت تجسم و همچنین دارای هوش کافی در ریاضیات و انجام محاسبات، و در نهایت داشتن سلیقه و آگاهی در زمینه طراحی هم مستلزم کار شما می باشد.
پس در واقع کسی که ویژگی های ذکر شده را داشته باشد می‌تواند درنقشه کشی ساختمان موفق شود.

مهارت نقشه کشی ساختمان

برای کسب مهارت در رشته نقشه کشی ساختمان شما ابتدا باید دروس مهارتی رشته نقشه کشی ساختمان مانند نقشه کشی ساختمان درجه ۲، نقشه کشی سازه درجه ۱، و نقشه کشی معماری درجه ۲ را سپری کنید.
آشنایی با وسایل و لوازم نقشه کشی و همچنین انجام ترسیمات هندسی و ترسیمات ساده پلان و نما و برش و آشنایی با نرم افزار اتوکد هم از جمله مهارتهای دیگری است که شما باید کسب کنید.
ترسیم پلان های ساختمانی و انواع راه پله و طراحی پلان آپارتمانی، ویلایی، اداری و تجاری هم از جمله دیگر مهارت هایی است که شما باید در این رشته فرا بگیرید.
توضیحات بیشتر در مورد شغل نقشه کشی ساختمان
افرادی که مایل به تحصیل در رشته نقشه کشی ساختمان هستند در دوران تحصیل با عملیات اجرایی ساختمان سازی و محاسبات فنی و نقشه کشی ساختمان و همچنین مواد و مصالح ساختمان و فناوری ساختمان های فلزی و بتنی قالب بندی و آرماتور بندی و کار با دوربین های نقشه برداری و همچنین تا حدی آشنایی با نرم افزار پر کاربرد اتوکد آشنا خواهند شد.

تقسیم بندی نقشه کشی

نقشه های معماری:

این نقشه ها به طراحی جزییات بناها می‌پردازند و شامل این نقشه ها هستند : نقشه های مسکونی ، نقشه های تجاری، نقشه های بهداشتی، نقشه های فرهنگی، نقشه های آموزشی ، نقشه های فرهنگی. مقیاس نقشه های معماری عموما یک صدم، یک دویستم می باشد.

نقشه های محاسباتی:

این نقشه ها معروف به نقشه های سازه هستند و نقشه های زیر را در بر میگیرند: نقشه اسکلت ساختمان ، نقشه فونداسیون، نقشه دیوارها، نقشه تیرریزی سقف. برای نمایش جزئیات سازه ای، مقیاس های یک پنجاهم و یک دهم عموما به کار می رود.

نقشه های شهرسازی :

برای طراحی این نقشه ها ابتدا باید به مطالعه ی جزییات شهری پرداخت تا نیازمندی های شهر برایمان روشن شوند. این نقشه ها شامل موارد زیر هستند: شبکه های رفت و آمد، سیستم دفع آبهای سطحی، توزیع شبکه برق و آب و فاضلاب و گاز. مقیاس نقشه های شهری خیلی کوچک می شود و به یک ده هزارم و یک صدهزارم می رسد.

نقشه های تاسیساتی :

این مورد شامل دو نوع طراحی است :

طراحی تاسیسات مکانیکی :

این نقشه ها به طراحی هدایت آب، کانال های تهویه، فاضلاب، موارد مربوط به شوفاژ خانه و کانال کشی کولر و…. می پردازند. در این مورد افراد میتوانند اقدام به دریافت گواهی برچسب انرژی ساختمان خود کنند.

طراحی تاسیسات الکتریکی

این مورد مربوط به طراحی مسیر سیم های برق،تلفن و آنتن و … میباشد. مهندسان برق این نوع نقشه کشی را انجام می دهند.

نکاتی که قبل از طراحی نقشه باید رعایت شود
اگر که با نقشه سر و کار دارید مطمئنا تا حالا پیش اومده که نقشه ای را طراحی کرده باشید برای کارفرما اما نظر کارفرما را جلب نکرده است.طراحی نقشه ساختمان یکی از عمده ترین کارهای است که یک معمار معمولا باهاش سر و کار دارد و باید تجربه کافی در نیاز های روز کارفرمایان داشته باشد و اشراف کامل به موضوعات مرتبط با طراحی و جزئیات مورد نیاز کارفرمایان را قبل از کارفرما درک و متوجه شود تا بتواند بهترین نقشه ساختمان را برای کارفرما انجام دهد
نکات قابل توجه قبل از طراحی نقشه ساختمان

باور اشتباه

بدترین باور اشتباهی که در ذهن اکثر کافرماها می باشد این است که باید نقشه را از بین آلبومی از طراحی های یک گروه معماری انتخاب نمایند .مطمئنا اگر بخواهند چنین حالتی باشد باعث منحرف شدن بیشتر ذهن کارفرما هنگام انتخاب و تصمیم گیری در طرح نقشه می باشد.

راه حل

بهترین راه حل این موضوع توضیح و توجیه کردن کارفرما می باشد که طرح می توان مطابق نیاز ها و سلایق کارفرما طراحی شود در غیر این صورت طرح بهترین ساختمان دنیا به کارفرما تحویل داده شود مطمئنا مورد پسند واقع نخواهد شد.

نکاتی که باید کارفرماها قبل از طراحی نقشه ساختمان باید بدانند

این نکاتی که تصمیم به انتشار آن در سایت استودیو معماری ویلایی داریم مانند چراغیست که در راهی تاریک همراه شما باشد تا بتوان به راحتی از آن عبور کرد و بهترین تصمیم ها را در هنگام طراحی نقشه ساختمان داشته باشید.

بهترین نقشه ساختمان

بهترین نقشه ساختمان طرحی است که شما در آن احساس راحتی و خوشحالی کنید . پس به دنبال طرح روز یا از فلان شهر یا کشور پلان ساختمان ما طراحی شده است نباشید که باید این طرح در وحله اول بتواند نیاز های شما را مرتفع نماید.

چه طراحی را انتخاب کنیم ؟

این یکی از مهمترین مواردی است که کارفرها به آن دقت بسیار کمی دارند .
بهترین طراح کسی است که با صداقت تمام بتواند به شما مشاوره دهد و شما را جهت انتخاب بهتر نقشه و مشکلات موجود در سلیقه شما و مواردی را که شما در نظر نگرفته اید به شما توضیح دهد و در جهت انتخاب نقشه بدون مشکل راهنمایی نماید .
یکی از مواردی که در طراحی نقشه ساختمان می تواند به شما سود یا زیان وارد نماید یکی مشکلات نقشه ای و طرحی است که انتخاب می کنید را به شما گوش زد نکند و شما در اجرا متوجه آن می شوید و از موارد دیگر مشکلات سازه ای (سازه بهینه نشده باشد) است که در صورتی که طراح کم تجربه ای باشد می تواند هزینه های زیادی را به شما متحمل کند بدون آن که شما متوجه آن شوید .پس به این موضوع دقت کافی را داشته باشید.

تکلیف خود را روشن کنید

قبل از طراحی نقشه ساختمان کارفرما باید بداند از این ساختمان که قصد دارد طراحی شود چه انتظاراتی دارد؟ سوالات زیر به شما کمک می کنند.

تعداد خواب های مورد نیاز چه تعداد است و محل قرار گیری ( به عنوان مثال برخی افراد خواب مهمان در نظر دارند که می توان این خواب به ورودی ساختمان نزدیک باشد) ؟

کمد دیواری،سرویس،اتاق لباس و هر آنچه در اتاق خواب ها نیاز دارید؟

فضای آشپزخانه سرد و گرم و ناهار خوری و حتی وسایلی که تصمیم دارید در آن داشته باشید چیست ؟

ابعاد و شکل مورد نظر سالن و نشیمن و اختلاف سطح هایی که در آن نیاز دارید ؟

طرح پلان مورد نظر ( فانتزی یا مربع مستطیل)

طرح نمای مورد نظر (مدرن ، کلاسیک، رومی و….)

وضعیت پارکینگ

استخر

اختلاف سطح ها و نوع ورودی هایی که دوست دارید داشته باشید.

و هر مورد که فکر می کنید باید طراح در هنگام طراحی نقشه ساختمان در نظر داشته باشد.

اهمیت و کاربرد نقشه کشی در رشته های مختلف

اهمیت و کاربرد نقشه کشی در رشته های مختلف: کاربرد نرم افزار با رشد بسیار سریع در انتقال اطلاعات و نتیجه ای مثبت به نام بهره وری بسیار امری مهم می باشد. در روند تفییرات در ساخت و ساز و گسترش حوزه معماری، یک طراح داخلی، آرشیتکت و یا معمار می تواند. سرعت روند طراحی و تبدیل ایده پردازی خود برای نشان دادن یک محیط استاندارد و با نگاهی خلاقانه سیر کند.

نرم افزار چیست؟

در واقع نرم افزار های یک الگوریتم قابل احرایی هستند. در جهت نشان دادن ایده، بررسی فضا، دیدن تمام زوایای تصویر با سرعت و تفییرات مناسب محیط یک طراح معمار زمانی در حوزه معماری می تواند ضرر را مطرح کند. تا با داشتن نرم افزار مرتبط و دانش آن سعی بر الگوسازی فضا و جهت دیگر خلق فضا های کاربردی شود.
نرم افزار زمانی می تواند بیشترین حضور را در کنار یک طراح معماری یا دکوراتور داخلی داشته باشد. که طرح اولیه کاملاً بررسی شده و در نتیجه نرم افزار هدایت کننده این طرح به واسطه توانایی خود می باشد. نتیجه امر بر این است که نقشی موثر در فرآیند طراحی یک طراح دارد.
کلیه تصویر های ذهنی با کنترل دقیق نقشه ساختمان، درک بهتر فضا، ایجاد فضا های استاندارد با اجرای فرامین فنی و مهندسی در اختیار یک طراح معمار یا دکوراتور می باشد.

کاربرد های نرم افزار در معماری

در گذشته کلیه تصاویر اولیه برای اجرای یک پروژه ساختمانی به صورت دو بعدی بود و شاید کارفرما نمی تواند. درکی مناسب برای اجرای یک پروژه پیمانکار شود. در زمان فعلی با دانش نقشه کشی حرکت رو به روند پیش روند. و صحیح یک فضا و دقت و نوآوری شده و خود نرم افزار تمام نقشه های دو بعدی را که با دست کشیده شده اند. را توانایی تبدیل به فضای دو بعدی و سه بعدی دارد.
نرم افزار می تواند در کنار روش های سنتی مانند ماکت سازی و طراحی دست آزاد قرار بگیرد. این که یک طراحی به غیر از نمایش یک فضا با طراحی دستی به کمک نرم افزار آن را وارد یک نگاه حقیقی و استاندارد کند. متوجه می شویم که چه قدر نرم افزار ها سهم به سزایی را در تولید یک پروژه و اجرای آن دارند.
معماری و معمار داخلی نیاز به دانش نرم افزار دارد. در واقع یک معمار باید دو توانایی مهم را با خود داشته باشد. ۱- نگاه معمارانه به فضا. ۲- نگاهی معمارانه برای کنترل نرم افزار.
هر تغییر و تحولاتی که یک طراح در طرح خود ایجاد میکند. بر کیفیت، عملکرد و نتیجه نهایی بسیار تاثیر بسزایی را می گذارد. یک طراح و معمار داخلی با انتخاب عناصر ساختاری و درک درست سیستم نرم افزاری با اهداف خود و انتخاب سبکی مناسب می تواند. با خلاقیت و نوآوری به کار خود بپردازد
نقشه کشی چیست؟ (اهمیت و کاربرد نقشه کشی)

نام نقشه یعنی نشان و مسیر دادن یک حرکت، راه، سازمان
در واقع نقشه دستور العمل اولیه ای می باشد که هر طراح در هر زمینه کاری باید انجام داده و در نهایت بتواند به واسطه این دستور العمل کار خود را شروع کند. نقشه ببه معنای معرفی یک فکر در هر زمینه ای می باشد. و در تمام گرایش های مختلف نقش بسزایی را دارد.
در رشته طراحی معماری، معماری داخلی و …. و تمامی گرایش های وابسته به آن این نقشه ها (الگو های اولیه) می تواند. راه را برای طراح آسان کند.

دانش نقشه کشی چه فوایدی برای طراح دارد؟

یک طراح با دانش نقشه کشی می تواند. به حذف و اضافه کردن عناصر کاربردی گرایش مورد نظر (منظور رشته های مختلف) تحول را در طرح ایجاد کند. نقشه کش اشراف کامل را بر روی طراح اولیه ایجاد کرده و با دانستن خوانش درست نقشه شرکت عمل را برای طراح ایجاد و تمامی پیش زمینه هایی که یک طراح معماری یا معمار دارد را فراهم می سازد.
الگوها، طراح های از پیش فکر شده، خلق ایده، استفاده از المان ها و ….. در نقشه کش و نقشه خوانی میسر می شود.
نقشه ایده و خلاقیت یک طراح معمار را از پیش تعیین می کند، پایه های اصلی یک فکر بر روی نقشه های ابتدایی که در روند تکمیل یک نقشه نهایی می باشد شکل می گیرد. یک طراح با کشیدن یک نقشه کلی نیاز  های مخاطب را اجرا و خواسته های آن را بر آورده می سازد.
در نقشه کشی ساختمان جزئیات کامل و اتعاد فنی و احرایی یک پروژه مشخص می گردد. در پلان نقشه کشی تمام جزئیات طراح منظور می شود حتی چیدمان فضای داخی
نقشه کشی ساختمان در دو گروه دو بعدی و سه بعدی برای طراحی آپارتمان، ویلا و طرح های مسکونی و تجاری و اداری بسیار فعالیت مناسبی را خواهد داشت.
کلیه ضوابط شهرداری، مقررات اصلی ساختمان، کارربری ملک و نیاز کارفرما را در نظر میگیرد
مفهوم کلی طرح را بیان کرده و مفهوم را به راحتی منقل می کند.

نقشه کشی رایانه ای چیست؟

همانطور که از اسم این دوره پیداست یعنی کشیدن الگو و نقشه بواسطه کامپیوتر، ایجاد ویرایش و طراحی بواسطه نرم افزار نقشه کشی که اتوکد نامیده می شود.
کلیه محاسبات، طراحی با استاندارد های درست و دقیق، ویرایش از این نرم افزار استفاده می شود. در نرم افزار اتوکد کلیه دستور های ویرایش برای ترسیم، همراه با دستورات ترسیمی نحوه اندازه گیری و چاپ قابل اجرا می باشد. ایجاد مدل های استاندارد ملی و در نهایت ویرایش سه بعدی نقشه دو بعدی را می توانیم استفاده کنیم

نویسنده مقاله:

خ / حسنی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *